zondag, edible walk op de boerderij

Zondag is het weer opendeurdag bij de bioboer. En vaderdag.

Kom met je vader, met je kinderen, of ontmoet er de ideale vader!

Koen geeft er rondleidingen in de boerderij, en met mij kan je op zoek gaan naar wilde eetbare kruiden. Het onkruid dus. En we gaan ervan smullen!

Ik geef wat uitleg over hun mythologie, hun gebruik en hun werking. Die werking wordt bepaald door de werkzame inhoudsstoffen van de kruiden die door wetenschappelijk onderzoek bepaald werden.

Interessant is te zien hoe het volkskundig gebruik (historisch) meestal overeenkomt met de hedendaagse kennis.

En hoe elk seizoen, elke plek je de kruiden geeft die op dat moment nuttig zijn voor je gezondheid.

Er zullen wandelingen zijn rond 11 en rond 15 uur.

Inschrijven kan je best vooraf doen en dit per mail : b.b.bio@skynet.be .

http://www.bioboer.net

Opendeurdag op 9 juni 2013

Bioboer Busschots opent de velden. Iedereen welkom op zondag  9 juni vanaf 10u00 !!

Wat gaan we doen ?

– Er is een picnic op het veld (pizza’s bakken in de houtoven of sla met patat)

– Koen geeft rondleidingen (één omstreeks 11u00 en één omstreeks 15u00 – duur +/- 1 uur)

– Nathalie Hunter geeft een rondleiding en vertelt over de diverse (wilde) kruiden die je bij ons vindt (Nathalie werkte ook al met ons samen t.g.v. de opendeur van enkele jaren geleden = kunsttentoonstelling). Eén rondleiding omstreeks 11u00 en één omstreeks 15u00)

– er is kinderanimatie voorzien (een mini & maxi insectenhotel bouwen – de pluktrein zal rondrijden)

– de mensen van Jeanne Van den Heuvel komen hun macrobiotische lekkernijen laten proeven

Kortom, heel wat redenen om er een fijne dag van te maken !

Inschrijven kan je best vooraf doen en dit per mail : b.b.bio@skynet.be .

Hierna alvast de tekst over ons bedrijf zoals die onlangs werd gepubliceerd door Bioforum :

Mijn vader begon in ‘58 met boeren en schakelde al in ‘78 om naar bio. Hij werkte eerst als loonsproeier, maar door de toxische stoffen kreeg hij een leververgiftiging. Dat was de druppel. Mijn vader is van ‘24 en kende de boerenstiel zoals die voor de oorlog was, zonder chemische industrie en industriële landbouw. Toen was eigenlijk alles nog ‘bio’.

In ‘90 heb ik het bedrijf overgenomen en wilde ik aanvankelijk alleen met fruit aan de slag. Al snel moest ik in de praktijk ondervinden dat inzetten op één teelt je in de problemen kan brengen: we hadden dat jaar enorm veel schade van hagel, appels in twee gespleten, bomen beschadigd, … Zo ben ik eigenlijk noodgedwongen begonnen met groenteteelt. Risicospreiding heet dat, zeker? Dat is in alle opzichten beter: economisch maar ook ecologisch!

Nu staat er zes hectare fruit: twintig soorten appelen, zes soorten peren, kers, perzik, pruimen en bessen. Tachtig procent van mijn appelen gaat naar de veiling, vooral de gekende rassen Jonagold, Jonagored, soms ook Boskoop. Maar ik heb ook Topaz en Santana, Pirouette en Melrose, … Die soorten liggen wat moeilijker op de veiling, maar mijn klanten in de boerderijwinkel zijn er helemaal weg van! Daarnaast heb ik nog zo’n zes hectare groenten. De hoofdteelten voor de veiling zijn aardappelen, wortelen, kool, pompoen, schorseneren, pastinaak. Maar ik teel nog veel extra gewassen voor onze winkel: kruiden, sla, daikon, … In volle zomer staan er zo’n veertig teelten.

Je moet nooit op één paard wedden. Zo zet ik elk jaar meerdere soorten aardappelen: vroege Frieslander, Ditta, Raja, Biogold. Dit jaar heb ik ook Toluca gepland, die zou goed opbrengen én een goede resistentie tegen de aardappelziekte hebben.

Maar de smaak is natuurlijk ook belangrijk. Zeker voor mijn klanten, zij zijn altijd benieuwd om de nieuwe soorten te proeven. Om ziekte bij de aardappelen te slim af te zijn, plant ik gewoon zo vroeg mogelijk. De aardappelziekte woekert pas vanaf eind juni dus plannen wij onze eerste oogst al begin juni.

“De bodem is mijn voornaamste werkmiddel, net als bij elke bioboer. Vaak zeggen mensen ‘bij jou groeit alles’. Het vergt natuurlijk jaren werk om de bodem goed te krijgen.”

Met de jaren kan ik zeggen dat steeds minder teelten mislukken. Mijn koolgewassen dek ik af tegen insecten en vogels. En tegen luis, vlieg of perenbladvlooi in mijn fruit zet ik nuttige insecten uit, daar heb ik eigenlijk nooit problemen mee.

Mijn grond behandel ik met veel respect, want dat is de basis: een humusrijke grond die de stikstof fixeert, zo spoelt het niet weg met het regenwater. Ik zorg voor een goede mineralisatie, ik dood geen regenwormen en ander nuttig leven in de bodem. Zeker met extreme klimaatsomstandigheden merk je hoe belangrijk dat is. Twee jaar geleden heeft het de hele lente niet geregend, en toch heb ik nog nooit schonere gewassen als de oogst van dat jaar gehad!

Koen Busschots
bioboer
Bioboer/winkel Busschots
Lier – Koningshooikt
Foto: Frank Toussaint

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: