lente detox met primeurkruiden

Vorige woensdagIMG_0127 trekten we naar de hondsbossen, een deel van de Waverbossen waar de schraalheid van de grond garant staat voor een zeer uitgebreide flora.

Alhoewel er buiten een ijle, koude wind waaide, was het in het bos aangenaam koud, en genoten we van een zonovergoten bos. Geweldig hoe de zon in de winter tot diep in het bos dringt.

En toch is het weer op de meer open plekken dat we de meeste medicinale planten vonden. In tegenstelling tot de twee vorige edities, stonden we versteld van de overvloed en de keuze die we hadden uit plukklare eetbare en medicinale kruiden. Onder plukklaar versta ik dat het kruid in grote getallen aanwezig is waardoor het plukken ervan absoluut geen probleem is. Onkruidbestrijding, dat is wat we doen als we topjes brandnetel plukken!

Hierbij een lijstje van de kruiden die we voornamelijk tegenkwamen:

DovenetelIMG_0122

Kleefkruid

Speenkruid

Brandnetel

Braam

Boterbloem

Hondsdraf

Zevenblad

Veldkers

Vogelmuur

Weegbree

Zuring

Klimop

Berk

Hulst

 

Ik zie een heleboel kruiden staan die ons kunnen helpen om ons lichaam lente-proof te maken. Kruiden die urinedrijvend zijn, die ons gaan helpen om te ontslakken, die ons gaan vitaliseren en helpen te ontzuren. Als de natuur ons dit spectrum aanbied moet de lente wel op komt zijn ūüôā

We hebben kleefkruid, brandnetel en zevenblad primeurtjes geplukt.

Ze werden goed gewassen en we hebben ze eerst rauw gegeten om ze goed te proeven en te leren kennen.

Kleefkruid (Galium aparine L.)

Dit treffen we aan in mooie tapijten, zo zacht. Dit kruid dat zich deze zomer overal aan gaat vastplakken toont nu haar tere versie.

Ze behoort tot de Rubiaceae (sterbladigen) . Aan de stengel en aan de vruchten heeft zij vele haakjes, waardoor ze aan alles blijft kleven. Het is haar manier om ervoor te zorgen dat de voorbijgangers haar zaad zal dragen naar een nieuwe bestemming, en zich zo wijds kan voortplanten. Het is een eer algemeen kruid dat op bermen en in bosranden voorkomt. Dikwijls zie je het groeien tussen brandnetels, dovenetels en fluitekruid, dit was hier ook het geval.

Kleefkruid is een onbekend en onbemind kruid, vandaar dat ik hier wat meer over haar wil vertellen. Het wordt gezien als het belangrijkste tonicum voor het lymfatische stelsel en gaat ons lichaam op een zeer zachte manier detoxen via onze lymfen. Hierdoor is het zulk een waardevol kruid in de lente. Ze helpt ons om ons lichaam grondig te reiningen. Dit is belangrijk na de winter om te ontslakken.

Kleefkruid werkt ook verzachten op het urinair systeem, heeft een mild diuretische werking. Ze heeft ook hepatische (bevordering van de werking van de lever) eigenschappen en is mild laxerend.

Hiernaast heeft ze ook een bloedzuiverende en ontstekingsremmende werking. Ze is ook goed bij mond en keelproblemen.

Uitwendig kan ze aangewend worden bij huidproblemen.

Kleefkruid kan als groente gegeten worden en ze zou, net als brandnetel en vogelmuur, een grote voedende waarde hebben alsook tonisch (versterkend)  zijn voor het gehele systeem.

Redenen genoeg dus om tijdens deze walkshop wat bereidingen met dit mooie kruid uit te proberen.

Ze bevat tannines, coumarines en flavono√Įden.

BEREIDINGEN

kleefkruidsap.

Na het kruid grondig te hebben gewassen hebben we haar in de blender gedaan met een kleine hoeveelheid water. Net genoeg zodat de blender kan werken.

Zo verkregen we een moes met sap. We proefden het maar het was niet zo aangenaam op de keel.

Dan hebben we het geperst met een kruidenpers en een kaasdoek.

Het supergroene sap hebben we gedronken. Dit was wel aangenaam van smaak.

Kleefkruidsuccus.

Omdat een (lente)detox het best gaat werken als je de reinigende kruiden dagelijks inneemt gedurende twee à drie weken hebben we ook een succus gemaakt. hiervoor mengden we het verse sap met ongeveer dezelfde hoeveelheid vloeibare honing. In een steriel potje en in de ijskast zal het zo een aantal dagen bewaren zodat we niet dagelijks naar het bos hoeven te huppelen. Dit is in onze hedendaagse maatschappij meestal niet mogelijk.

 

Zevenblad  (Aegopodium podagraria L.)IMG_0114

Zevenblad, het (on)kruid dat iedereen vreest, eens in je tuin, altijd in je tuin. Toch wil ik hier wat tegenaanbrengen. Taco Blom, mijn leerkracht permacultuur vertelde me als je op de markt gaat staan met ‚Äúeeuwige spinazie‚ÄĚ je beslist genoeg afnemers vind.

De latijnse naam wijst op een soort jicht. Hiervoor werd het kruid vroeger aangewend.

Gebruik het net als spinazie, het heeft een heerlijke smaak, vrij kruidig en heeft iets weg van peterselie.

We hebben de primeur blaadjes met wat look in sesamolie gegaard. Daarna hebben we 1 koffielepel kuzu opgelost in koud water, en over het geslinkte zevenblad gegoten. Dit maakt een aangename, zacht gebonden saus. Kuzu word gemaakt met algen uit Japan en helpt bij de spijsvertering. We hebben er ook een scheutje shoyu aan toegevoegd.

Zeer lekker was de algemene beoordeling. Je kan het ook gebruiken in taarten, soufflés, etc. Rauw toegevoegd aan een slaatje met diverse andere kruiden, bloemen, slasoorten. Laat je verbeelding maar gaan.

 

Brandnetel  (Urtica dioica L.)

De brandnetel hebben we reeds in vorige walkshops behandeld, maar toch kan ik het niet laten om hem weer aan te wenden. Het is zo’n machtig kruid, zo reinigend voor ons lichaam, zonder verlies aan minalen. De zuren, de toxinen en de zware metalen worden naar de bloedbaan gedreven en via de nieren uitgescheiden. Het bloed en de lymfen worden gezuiverd. Doordat het kruid een uitstekende bron is van mineralen (vooral calcium en ijzeraanbrengend) en vitaminen werkt het als een remineraliserend tonicum. Hiernaast werkt de brandnetel ontstekingswerend en pijstillend. Het verbetert de immuniteit en stimuleert de bloedvorming.

Er zijn een hoop manieren om het kruid toe te dienen. Via een tonicum, een kruidentee, of door het gewoon te eten. IMG_0120

De tere blaadjes kwamen net uit de grond tevoorschijn, waardoor ze haast nog niet prikken. echte primeeurtjes. Rauw smaakten zo ook, alhoewel ik ze niet in grote heoveelheden zou eten. Beter elke dag wat knabbelen aan een aantal verse blaadjes die de lente aankondigen om zo ons lichaam optimaal klaar te maken voor de lente. Paardenbloemblaadjes, net ontloken frambozen of braamblaadjes, hondsdraf, bieslook, berkenblaadjes, peterselie, citroenmelisse of zuring gaan je allemaal helpen om je lichaam te ontzuren, te detoxen.

Ook zeer goed is groene klei. Je laat een kleine lepel groene klei een nacht in bronwater staan en drink je ‚Äėsochtends het water. Nuchter. na een aantal dagen mag je ook de klei drinken. Als je medicatie neeemt of medicijnen tegen constipatie neem dan eerst contact op met je dokter. De groene klei gaat je gifstoffen binden en afscheiden. Dit kan je een week of maximaal twee weken doen. Als je in het begin wat hoofdpijn krijgt is dat normaal.

De brandetel hebben we eerst rauw gegeten.

Daarna hebben we hem gegaard in olijfolie en boter. Als hij wat begon te slinken hebben we er weer kuzu aan toegevoegd. (1 kleine lepel opgelost in een glas koud water) En we hebben de brandnetel op smaak gebracht met wat shoyu.

Was ook heerlijk, en ook dit kruid kan je weer op verschillende manier bereiden. Pannekoeken, soep, gratins…

Vandaag hebben we vooral genoten van de pure smaak van deze primeurkruiden!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: