Hawthorn fruit leathers, meidoorn snoepjes

Gisteren dan de eerste edible landscape walkshop gedaan.

We gingen wandelen op de oude spoorwegberm van Sint Katelijne Waver. Die staat onder beheer van Naturrpunt, dus dat is goed nieuws.

Het betekent immers dat de natuur er zijn ding mag doen, de biodiversiteit er toeneemt, en er geen pesticiden etc. aan pas komen.

En inderdaad konden we genieten van de grote diversiteit aan wilde kruiden.

Daar we nu in de nazomer zijn, viel mijn keuze op iets hartverwarmend. De nazomer is een korte periode na de zomer, je voelt de herfst al aankomen, maar je geniet nog de “indian summer”. L’été indien.

Een korte periode die gekenmerkt door sommige uitzonderlijk mooie dagen, het bewustzijn dat we er zeker van moeten genieten omdat het misschien wel de laatsten zijn, en bomen struiken planten beladen met vruchten en bessen allerlei.

De nazomer is ook het seizoen van de aarde, binnenkort gaat alle energie weer neerwaarts. Om ons voor te bereiden en ons te helpen onze energie meer naar binnen te laten keren ging onze aandacht vooral naar de meidoorn.

De meidoorn, Crataegus monogyna behoort tot de rozenfamilie. Alle soorten van de rozenfamilie zijn eetbaar, handig om te weten.picking Hawthorns

Vroeger werd hij beschouwd als een beschermende plant.  Als je weet dat hij hartregulerend, hartversterkend, ader verwijdend en ook goed bij te hoge of te lage bloeddruk is dat wel logisch. Hij opent je hart. Letterlijk. En je hart wordt er sterker van. De bessen zien er mooi en rood uit, maar ze hebben echt niet veel smaak. In de literatuur vond je wat tegenstrijdige info, één bron vermeld dat je ze best na de eerste vorst plukt. We proberen het dus nu, en dan na die eerste vorst zal ik het nog eens uittesten!

Om de inhoudsstoffen uit de plant te kruigen zijn er verschillende manieren. Je kan de besjes zo opeten, wat zeker de zachtste vorm is om het toe te dienen, maar veel ga je er zeker niet van eten! Of in de vorm van een tinctuur, een siroop of SNOEPJES!!! Ja dat klinkt wel leuk. Want zo’n tinctuur te laten innemen door je geliefde om zijn hart te versterken gaat in mijn geval toch niet zo goed lukken, een snoepje per dag daarentegen, fluitje van een cent 🙂

Enfin dat dacht ik toch want toen onze versgeplukte besjes aan het koken waren kwamen er een niet zo aangename visgeur vrij 😦 Gelukkig verwittigden Julie Bruton-Seal & Matthew Seal ons hierover in hun boek “Hedgerow Medicine”.

Anders hadden we het zeker vrolijk weggekieperd! Maar toch was de smaak niet echt aangenaam en ik koos ervoor kruidnagel en kaneel bij te voegen. Beiden zijn bacteriedodend.

Kruidnagel bevat sequisterpenen, esters en fenolen. Hierdoor is hij uitstekend om infecties te voorkomen. Hij is bacteriedodend, antiviraal, schimmeldodend en parasietendodend. Hij helpt je lichaam bij een verkoudheid en is ook een expectorans. Kruidnagel is ook een algemeen tonicum, hij helpt je bij grote moeheid, zowel fysisch als mentaal en bij een ontregelde thyroïde. Hij heeft ook een sedatieve en verdovende werking. Vandaar het bijten op een kruidnagel bij tandpijn!

Kaneel bevat aromaesthers, fenolen, aldehyden en coumarinen. Kaneel is verwarmend en kruidt je gerechten aangenaam. Kaneel helpt bij het elimineren van toxinen, is werkzaam bij keelandoeningen, verkoudheden en griep. Ze is aan te wenden bij verkoudheden omdat ze het lichaam volledig verwarmt. Ze doodt parasieten in je darmen en helpt bij diarhee. Ze is ook spijsverteringsbevorderend.

Let er altijd op dat je kruiden gebruikt van goede kwaliteit, liefst bio, en dat ze niet ouder zijn een jaar, want dan verliezen ze een deel van hun inhoudsstoffen. Te fijn gemalen kruiden verliezen ook veel van hun efficiëntie. En bewaar ze op een donkere, droge plek. Bij het aanschaffen kan je er ook op letten dat ze niet lang in een etalage hebben gestaan en niet verkleurd zijn.

Ondanks het toevoegen van deze geweldige kruiden bleef het mengsel echt niet lekker. Dan hebben we er nog agavesiroop aan toegevoegd en wat citroen, om een zoetje en een zuurtje in de smaak te krijgen. Een snoepje is een snoepje is een snoepje!

Recept

Hawthorn fruit leathers / Meidoorn snoepjes

Meidoorn bessen (Crataegus monogyny of Crataegus laevigata) Wij gebruikten de eenstijlige meidoorn, maar de tweestijlige kan je evengoed gebruiken, beiden hebben dezelfde medicinale eigenschappen.
water
kaneel
kruidnagel
agavesiroop
biocitroen

Was de bessen GOED (niet enkel spoelen).

Doe ze in een pot en giet er koud water over tot ze net onder staan.

Breng aan de kook, en laat 15 min sudderen op een laag vuurtje. Nu krijgt het goedje een rare geur, het hoort erbij.

Je kan de kruidnagel en het kaneel toevoegen. voor  800 ml bessen gebruik ik ong. 5 kruidnagels en 1 stokje kaneel, of een halve theelepel gemalen kaneel.

Agavesiroop naar smaak toevoegen, en citroensap.

Agavesiroop heeft een neutrale zoete smaak. Het heeft een veel lager glycemische waarde dan suiker, rietsuiker of fructose waardoor het je bloedspiegel niet zo doet schommelen.

Dan wat laten afkoelen en goed mixen. Het kaneel stokje kan je er evt.uitvissen.

Zeven om zoveel mogelijk pasta te bekomen.

Doe een bakpapier in een ovenschaal. Giet de pasta erin, niet dikker dan 5mm.

Zet in de oven op de laagste stand, ong. 50 graden, of in een “food dehydrator” droogapparaat als je dat hebt. Dit kan uren duren!!!

Als het droog is maar nog niet hard, het moet plooien zoals leder, is het klaar. Dan snijd je het in ruitjes, en doe het in een een luchtdichte pot. In het donker.

Per dag een snoepje van 2 cm.

Waarschuwingen: dosis niet overschrijden, en als u betablokkers, bloedverdunners of andere medicatie voor het hart neemt eerst uw dokter raadplegen. Voor de rest is het een heel veilig kruid!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: